Bage brød i microovn

Indsendt af:Dennis d. 05-09-2006
Antal personer:3
Tilberedningstid:30 minutter
Fedtfattig:Ja
Vegetarisk:Ja
Kommentarer:Læs
Bedømmelse:
(29 har stemt)
 
(Denne opskrift har den helt rette ånd - dem ser vi gerne flere af! :) - Red.)

4 dl vand
½ pakke gær (25 g)
Ca. 650 g mel hvoraf mindst det halve skal være hvedemel.
Krydderi efter smag. Lidt spiseolie hvis man kan tåle fedt.
Hvis man ikke hænger fast i traditioner kan man sagtens bage brød på et lille værelse. Uden svineri og med et minimum af strømforbrug.

Der findes automatiske bagemaskiner til 500kr, men de holder ikke længe og det er svært at få et godt resultat med dem.

Det er meget lettere at bruge en almindelig microbølgeovn. At brødet så bliver uden skorpe er også en fordel på et værelse.
Der skal bare bruges en rund varmebestandig glasskål (diam. ca. 20-24cm passer til nedenstående mængder).
En plastskål eller andet, som er godkendt til brug i micro kan også bruges.

Til grovbrødet på billedet blev der brugt: 100 g finax fuldkornshvedemel + 200 g rugmel + 50 g sojamel + ca 300 g hvedemel + kryddeurter. Lidt rapsolie. Meget lidt salt. Nul sukker.

Hæld vandet i skålen og opløs gær.
Hæld det grove mel først i mens der konstant piskes rundt med gaflen.
Til sidst hældes hvedemel gradvis indtil dejen bliver meget tung at omrøre.
Har man travlt kan man springe håndæltning over og bare lade dejen stå til hævning i skålen i en eller to timer.
For at sikre hævning skal dejen stå helt fri for gennemtræk: dæk den godt med et håndklæde.

Efter hævning stilles skålen uden låg i microovn og får først 10 minutter på fuld styrke.
Imens finder man et stykke karton som klippes så det passer til drejetallerknen (3 ark A4 papir kan også bruges)

I min microovn bliver kun det øverste af brødet færdig efter 10 min. Så jeg ryster brødet ud af skålen og ned med bunden i vejret på karton'en. Så får den 7 min. i ovnen med karton som underlag.

Der afgives en del damp under bagningen. Derfor bruges karton istedet for en tallerken.
Dennis d. 11-09-2006
Kør en lille test først. Det kræver ikke andet end lidt hvedemel (200-300g) og lidt gær (10-15g) svarende til en investering på ialt under 10kr.
Hæld et lille glas vand i skålen og omrør gær. Kom så mel gradvis i mens der omrøres med en robust gaffel.
Blive ved med at tilsætte mel indtil dejen slipper bunden. Hæld lidt olie i bunden for at lette udtagning efter bagning.
Lad dejen ligge til hævning i skålen i een til seks timer med et viskestykke over.
Efter hævning skal den bare have 5-6 min i ovnen på fuld styrke.
Ryst den ud af skålen og give den 3 min mere med bunden i vejret.

Brød bagt på ren hvedemel er lidt kedelig og måske ujævn i konsistens. Men det dufter godt. Bliver brødet hurtigt for hård er det fordi den fik for lang tid i ovnen.

Michael Tipsmark J. d. 01-02-2008
Jeg bagte brødet med kommen i, og det smagte pragtfuldt. Dog ville jeg ikke lige bruge det som sandwichbrød, men brugte det i stedet til en karry-suppe som jeg lavede, det er superb suppebrød.

Anita d. 16-02-2009
Tak Dennis. Du reddede vores middag i Norge. Vi skulle bage flûtes, men der var kun en microovn. Nice

monkey71 d. 04-04-2009
tak tak tak Dennis... Jeg sidder i Thailand og savner et godt stykke brød til min hjemmelavede leverpostej. Jeg går i gang tidligt når jeg vågner,håber tørgær er ok!

Klaus d. 20-08-2009
Tørgær er fortræffelig, jeg bruger ikke andet. Huske bare det skal blandes med melet inden væden tilsættes.
Pesto give en dejlig smag.

Har forøvrigt aldrig prøvet at bage med Micro (endnu)

Smidt d. 23-10-2009
Sådanner Dennis - flere af de billige og energirigtige opskrifter - thumps up !
Whiskysauce ? Arh....come on > total yt ! ;o)
Vi beklager, men pga. misbrug af kommentar-systemet er kommentarer indtil videre slået fra! :-(